U-Värde

U-värdet är, enkelt uttryck, ett mått på hur välisolerat något är. Lite bakvänt så är det så att ju lägre u-värde, desto bättre isolering. När man skaffar en ny garageport är så detta u-värde mycket viktigt om man har ett uppvärmt garage, då uppvärmningskostnaderna annars lätt kan skjuta i höjden. En välisolerad garageport med ett u-värde på 1,0 eller lägre kommer visserligen att kosta lite mer i inköpskostnad, men det är pengar som man tjänar igen på några kalla vintrar. Hur u-värdet fungerar rätt tekniskt är ganska så komplicerat: Ett u-värde på 1,0 innebär att 1 watt passerar genom 1 kvadratmeter när skillnaden i temperatur är 1 grad. Detta säger då givetvis inte de flesta av oss så mycket. Det enda man då egentligen behöver tänka på att ju lägre u-värde, desto bättre isolering. Detta innebär då i sin tur att mindre värme – energi – slipper ut, vilket i sin tur leder till lägre uppvärmningskostnader.

U-värde kallades förr i tiden för k-värde, vilket lever kvar på vissa hemsidor och hos en del återförsäljare, vilket kan verka förvirrande ibland. I princip är det dock samma sak, och om återförsäljaren konstant använder sig av k-värde i stället för u-värde så behöver det inte betyda så mycket.

Vad som är ett bra u-värde beror sedan på vilka behov och krav man har. Har man ett uppvärmt garage så vill man nog definitivt ha ett u-värde på högst 1,0 i sin nya garageport, annars finns det risk för att uppvärmningskostnaderna skjuter i höjden. Det är dock inte helt möjligt att säga hur mycket man sparar i uppvärmningskostnad relativt u-värdet, men det kan i bästa fall handla om flera hundra kronor per år. Att köpa en billigare garageport med högre u-värde är alltså något som kommer att bli dyrt i längden.

Garageportar för alla

Välkommen till www.garageporten.n.nu. Det här är en informationssida för dig som funderar på att byta garageport och undrar vilka möjligheter som finns.

Målet är att informationen här alltid ska vara tidlös eller uppdaterad, med länkar till tillverkare och återförsäljare, liksom listor på vad som är bra att tänka på och känna till. Om du undrar något är du alltid varmt välkommen att höra av dig!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)